Tuesday, 21 January 2014

Innovation Show 2013!!! Bring it on!!

Salam minna-san....

Pertama skali, nk minta maaf sebab dah lama x post kat blog ni...maklumlah sibuk dgn career masing2...eh, silap lak sibuk dgn study...ke situ lak....okey ....kita teruskan agenda ku iaitu reportku bertajuk..... korang bacalah tajuk besar tu hahahaha XD

14 Disember 2013, tarikh yang buat kitaorg sebagai part 8 students terasa hati berdebar2...bak kata dalam bahasa jepun.... doki doki....okey so, event ni cam biasalah buat kat Al-Farabi....
Seperti biasa, majlis dimulakan dengan bacaan doa.....lepas tu, Tun Faiz aka the project leader (rasanya kot) bagi ucapan diikuti dgn ucapan lecturer2 yg lain....

Tun Faiz memberi ucapan 2 kata....dipersilakan!!
Wahai ikan...duduk diam2 okey.....
X silap aku, ada 10 group yg present hari tu.....group pertama ialah Grassland Corporation yg produknya ialah Hoevel..... Group ni focus kepada produk yg selesaikan masalah time nak bercucuk tanam....yelah...kalau dulu, kena bawa banyak alat cam cangkul dan lain2......(aku mana tau bab bercucuk tanam)
Grassland Corporation
Hoevel
2nd group, Ivory Chips Sdn Bhd dengan produk diaorg....Betel Carota....yup, produk berasaskan makanan....Makanan? I like about food.....produk ni berasaskan carrot n betel leaf (x ingat apa dia betel leaf, check dictionary jap) oh okey betel leaf ni daun sirih....(kalau salah, tegur k) XD
  
Banner untukproduk Betel Carota
Betel Carota, produk dari Ivory Chips Sdn Bhd
3rd group....mestilah group kitaorg, AG Sdn Bhd dengan produknya Aqua Green......
  
Yup, that's us!! AG Sdn Bhd

presenting Aqua Green!! XD
lepas tu, group Agrobabes Sdn Bhd with Yangga as the herbal drinks.....dgn taglinenya "Drink Yangga, Feel Younger, Be younger!!
Agroabes Sdn Bhd punya team!! XD
Cam sedap je....
Fifth group....Bee Brilliant Sdn Bhd dengan produk makanan iaitu Jacky Bites!!
Bee Brilliant Sdn Bhd punya team
Jacky bites....yummy!!
Lepas tu, majlis diberhentikan sekejap sebab nak bagi rehat....rasanya kul 11 kot dia bagi rehat.....mmg patut pun sebab most of us ada yg x sarapan lagi...yelah nervous sampai x makan apa2 pun pagi tu....dh abis rehat, group dari Agrofood Sdn Bhd dengan produk nuggetnya, V-Tato nuggets yg berasaskan sweet potato dgn perasa ayam atau cheese....ah!! Goguma!!! XD teringat lak citer We Got Married Goguma Couple XD

Agrofood Sdn Bhd punya banner
V-Tato nuggets
Kemudian, Ms Bean Sdn Bhd dengan produk Okara balls..Untuk pengetahuan saudara dan saudari, Okara maksudnya soy pulp dalam bahasa jepun....(hari ni kita blajar satu lagi bahasa jepun, yeah!!) Ramai jugak member dalam group ni....kalah k-pop female group....Aku suka design baju diaorg...boleh buat contoh baju kurung aku ni...hahahaha XD

We are Ms Bean Sdn Bhd!!

Okara Balls.....Oishii desu ne? XD

Lepas tu, Agro-lizer Sdn Bhd dengan produk diaorg, Orgalzer iaitu sejenis baja yg digunakan untuk tanaman....itu je yg aku tahu XD
This is Agro-lizer Sdn Bhd!!

Orgalzer


Next group, Intelligent Ants Sdn Bhd with Blue-rue shampoo...so bila tengok banner....yan jadi model shampoo...wah ada pontensi yan jadi model iklan lepas ni XD
Intelligent Ants Sdn Bhd

Diaorg punya brochure
Lastly, group Teras Lindung Sdn Bhd dengan produk yg khas untuk membasmi seranggan dan haiwan berbisa, x silap aku nama produk tu Magic Potion

Magic potion
Teras Lindung Sdn Bhd

Bila dh abis semua group present, lalu tibalah waktu diaorg sebut pemenang2nya....group aku dapat no.5....okeylah tu....yg penting, kerjasama!! (tetiba semangat wonderpets pulak aku ni XD) group dapat no tiga ialah group Ms Bean Sdn Bhd!!
Congrats Ms Bean Sdn Bhd!!
*Bunyi drum dipalu* Akhirnya johan jatuh kat group Agrobabes Sdn Bhd (Yangga) n secara automatiknya Teras Lindung Sdn Bhd jadi naib johan...Tahniah korang!!! XD
Naib johan

Johan untuk Innovation Show 2013 ialah Agrobabes Sdn Bhd!!
Lepas tu, ada persembahan... Dalam persembahan tu, diaorg nyanyi lagu2 cam everything has changed by Taylor Swift and many more. Tapi, ada satu lagu nyanyi pasal sahabat rasanya.....tetiba rasa sebak pulak (control skit!! XD) yelah lepas sem ni dh x jumpa cam dalam kelas...huhuhu...tapi x pe, mungkin Allah akan menemukan kita semua di suatu hari nanti....teringat lak lagu Hijaz XD

Okeylah...sampai sini je aku dapat tulis sebab jam sekarang pukul 2.40 am so aku nk gi tido dulu....
Salam.... XD





Thursday, 17 January 2013

Student Innovation Show 2012


Assalamualaikum.....

22 DISEMBER 201

                                             

Hari tu kena bangun pagi sebab kitaorang kena pergi aktiviti...nama aktiviti tu "Student Entrepreneurial Innovation Show kat dewan kuliah At-Tabari kul 8 pagi...Dalam show ni, pelajar2 part 8 diwajibkan join aktiviti ni....kitaorg yang part 6 pun kena gi jugak.... Mana tau boleh dapat ilham dari diaorg...hehehe...                              

Okeylah, mula2 mestilah ucapan aluan dari dua orang penting iaitu Puan Norlaila Abdullah dan Reaktor Uitm Pahang sendiri. 

                          

Kumpulan yang first2 buat presentation ialah Root Packaging Sdn Bdn yang buat comfy beg untuk barang2 cam dia buat demo untuk bawa ubi kayu...




           
Root Packaging Sdn Bhd
                                                   
Steady :)
time buat presentation
  Kumpulan kedua lak dari Sambal Kita Sdn Bhd yang khas dalam penghasilan pembungkusan sambal... Diaorang kata produk diaorang ni boleh selesaikan masalah budak2 yang mengidam nk makan sambal masakan emak2 kat umah lagi2 budak yg study jauh2 cam kitaorg....huhuhu boleh lah produk ni...                                      


Sambal Packaging Sdn Bhd punya produk
                                             
 Lepas tu, 3F Sdn Bhd lak present pasal tempat penyimpanan ikan kira cam ikan segar lah...faham x?

diaorang tgh present fish storage diaorang...
 Yang keempat lak dari Fruit King Sdn Bhd ...... Syarikat ni hasilkan pembungkusan buah.

Nilah dia ....Syarikat Fruit King Sdn Bhd
  Malangnya aku x dpt nk tengok kumpulan yg terakhir gara2 tikah punya pasal ar....dia dan bini dia suruh kita balik cepat...huhuhu....cam x complete lak post ni bila x dpt nk tengok persembahan kumpulan yg last ni...huhuhu                                            

 Lastly, aku ada jugaklah ambik beberapa gambar time event tu...so, enjoy ya tengok....jgn lupa lak comment :P....Assalamualaikum.... :)



Say Chesse!!
time tgh melantak!!!
                                        



sebahagian produk2 yang dihasilkan


muka Tikah x leh blah....nk sgt jadi juri rasanya....ke  muka tgh ngantuk tu?!!
       


















Wednesday, 26 December 2012

Trip to court and ccm!!

5 Disember 2012

Hari tu kitaorg ada lawatan sambil belajar ke mahkamah dan SSM atau CCM kalau dalam bahasa inggerisnya. Pukul 7 pagi kitaorg dah bertolak naik bas uitm. Dalam masa 2 jam lebih, kitaorg pun sampai kat mahkamah dulu. Masa tu jam hampir menunjukkan pukul 10 pagi...(rasanya)....

bas uitm yg kitaorg naik....
yeah, dah sampai kat kompleks mahkamah!!

jalan2 menuju ke situ.....
Time ni tgh sibuk dgr penerangan




SMILES GIRLS!! XD

Bila dah sampai kat situ, kitaorg dibawa oleh staff yang bertugas ke sebuah bilik mahkamah....x silap rasanya mahkamah teknologi.... Kat situlah kitaog diberi penerangan ttg peraturan dan maklumat ttg mahkamah dan bla3x....Lepas dh beberapa jam kat situ, kitaorg pun pergi ke SSM pulak pada pukul 2 ptg.
SSM tu x silap rasanya ada kat tingkat 6 atau 7 kat dalam bangunan alam sentral shah alam.... (kalau salah tegur ya... :) ) Kat situ kitaorg pun diberi penjelasan penuh ttg camner nk bukak company dan sebagainya...Time tu lak, kitaorg ada assignment ttg benda2 cam ni...so, kitaorg pun dgr ngan khusyuk walaupun ada disturbance of sound yang x diingini....kadang2 geram pun ada....dalam hati sabar ajelah....last2 ambik gambar2 sama :)

Smile!!!




Akhir sekali, aku rasa lawatan ni sebenarnya banyak faedahnya sambil dapat menyiapkan assignment kitaorg ni :P...Bye!! Sekian, terima kasih....



Wednesday, 28 November 2012

24 Hour Comic Day !!! XD

20 Oktober 2012

Salam sejahtera sume!! Korang sihat? Kalau sihat, alhamdullilah....Baiklah, aku nk citer skit pasal aku gi event 24 hour comic day kat balai seni visual negara pada 20 Oktober 2012... Mesti korang perasan yg aku x der time accounting race hari tu .... Kalau x perasaan, sedih aku dibuatnya....huhuhu....gi event ni pun sebab kawan ajak...teruja jugaklah bila nk gi ....dahlah kena berkampung kat sana 2 hari ..... lagi satu, aku nak tunjukkan bakat melukis yang dah lama terpendam ni... Ada gambar yang aku ambik dan ada jugak aku ambik dari facebook page event ni...terima kasih ya buat facebook page '24 Hour Comic Day @ NVAG KL (temporary page) dan jugak facebook page 24 hour comics day at NVAG!! tak lupa jugak buat semua penaja yg menaja event dan juga buat Sarah Joan Mokhtar!! Awesome sgt!! trimas !! XD

bestnya dapat buku dan pen sharpie!! XD

time ni tgh berjalan nk gi makan...

time rehat

karya aku yang pertama dihasilkan 





sumbangan dari facebook page 24 hour comics day @  NVAG

sumbangan dari facebook  page 24 hour comics day @  NVAG 

sumbangan dari facebook  page 24 hour comics day @  NVAG
(ni time aku tgh focus lukis komik ku....x silap aku, Sarah Joan  Mokhtar yg ambik  pic ni....thanks ya!! XD